top of page

PROJEKTÜNK CÉLJA

Sokszor tapasztaljuk saját bőrünkön, hogy a szlovákiai magyar nyelvű iskola magyar többségű környezetben ügyesen felkészíti a gyerekeket idegen nyelvek és szaktantárgyak terén, viszont az szlovákoktatás gyakran nem elég a könnyed, magas szintű beszéd elsajátításához. A szókincshiány mellett (ami szerintünk a legcsekélyebb összetevője a problémának) beleoltódik a gyerekekbe egyfajta idegenkedés, félelem, a „mit fognak szólni, ha nem fogom érteni“, a „ki fognak nevetni, ha rosszul mondom“ érzése, ami miatt, ha lehet, elkerülik a továbbiakban is a szlovák környezetben való megnyilvánulást és részvételt. 

Projektünk segít lerombolni a gátlásokat, a félelmeket, valamint a fogadó gyerekekben növelni a megértést és a toleranciát.

A cseregyerek program segít leküzdeni ezt a gátlást.  A módszerünk évszázados hagyományra épül: rövid távú látogatások teljesen szlovák környezetben, iskolákban, családoknál. Az alapiskola felső tagozatos tanulóit megcélozva a gyerekeket közös érdeklődési körük alapján párosítjuk össze, hogy a tanév folyamán a magyar gyerekeknek lehetőségük nyíljon két hetet szlovák iskolában, szlovák családnál tölteni, és cserébe a nyári szünetben vendégül látni a szlovák gyermeket.

Az idegentől való félelem megszüntetése így három síkon történne egyszerre: a gyerekekben, a szülőkben, valamint a program iskolákra való kiterjesztésével az osztályok többi tanulójában is.

Szeretnénk elérhetővé tenni az eredeti nyelvkörnyezetben való ismerkedést/nyelvtanulást  olyan szlovákiai magyar gyerekek számára, akiknek az iskolai tananyagon kívül nincs elég lehetőségük a szlovák nyelvvel találkozni és rendszeresen aktívan használni azt.


Projektünk segít lerombolni a gátlásokat, a félelmeket, valamint a fogadó gyerekekben növelni a megértést és a toleranciát.


Azoknak, akiknek a két hét túl soknak, félelmetesen hosszúnak tűnik, illetve még túl kicsinek, sebezhetőnek tartják gyermeküket ilyesfajta „mély vízbe dobásra“, tervezünk egy Cseregyerek LIGHT programot is, ahol a gyerekek egy-egy hétvégét töltenének a másik családnál, megismerve egymás kultúráját, kipuhatolva az esetleges „ütközési felületeket“, hogy egy következő turnus keretén belül már élesben be merjék vállalni a teljes cseregyerek-programot. Erre a projektre 3-5. osztályos tanulók jelentkezését várjuk. 

bottom of page