top of page

A szlovákiai magyar gyerekek nagy része számára komoly kihívásnak számít a szlovák nyelv elsajátítása. A nyelvtanulás hosszú távú folyamat, miközben folyton ki kell lépniünk a komfortzónájukból, folytonos próbálgatás, csalódások, megértési és kifejezési nehézségek kísérik utukat. Az élő nyelvvel való találkozás a cseregyerek program küldetése.

Kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy a magyar gyerek programunk által elfogadó és támogató szlovák környezettel találkozzon

Célunk, hogy az iskola tananyagát kiegészítve a 8 - 15 éves tanulók élő szlovák környezetben, hasonló korú és érdeklődési körű „szlovák tesó“ támogatásával fejlesszék szlováktudásukat. 

Nem mellékes ambíciónk, hogy programunkkal a magyar és a szlovák gyerekeket egymás és a világ felé nyitottá és empatikussá tegyük. A közös feladatok megoldása közben sok kaland és akár egész életre szóló barátság várja a jelentkezőket.

A gyerekek individuálisan jelentkezhetnek a cseregyerek programba, de érdemes az iskoláknak is regisztrálni partneriskolaként, hogy a pedagógusok tudják a gyerekeket támogatni és az iskola is megkapja a fontos információkat. 

Nem titkolt célkitűzésünk, hogy az új, játékosított formátum révén a gyerekek és az iskolák akár több éven keresztül részt vegyenek programunkban.

 

A sokszínű és szórakoztató tevékenységekből  a gyerekek szabadon választhatják ki, melyeket szeretnék megoldani. Az online kihívások sikeres megoldása és a gyerekek közötti kölcsönös szimpátia esetén talán kedvet kapnak a cseregyerek  program legnagyobb kihívásának teljesítésére: a kéthetes család és iskolalátogatásra. 

bottom of page