Szlováktanárként, osztályfőnökként nehéz a gyermeket magyar környezetben a szlováktanulásra motiválni. Ehhez kíván programunk segítséget nyújtani, hogy ne csak a programban közvetlen részt vevő kisdiák, hanem az osztálytársak is kedvet kapjanak a szlovák nyelvvel való ismerkedésre.


A vendéglátó gyerekeket, családokat és pedagógusokat arra kértük, hogy ne javítsák ki az esetleges hibákat, hanem a támogató környezeten legyen a hangsúly.

A résztvevők a második félév vége felé (időben május vége/június eleje) – a tanulmányi versenyek után, de az év végi felmérők előtt – vesznek részt két hétre a programban. Ennek előkészítéseképpen érdemes a szlovák óra vagy az osztályfőnöki óra keretein belül megbeszélni az osztállyal, ki segít pótolni a leckét a hiányzás alatt, túlélő szótárat készíttetni a gyerekekkel és szerepjátékok formájában begyakorolni az egyes lehetséges problémás helyzeteket. A diák visszatértével, az osztályban megbeszélhetők azok a szituációk, amiktől tartott, de nem váltak valóra, vagy azok, amelyekre nem számított, és esetleg nehézséget jelentettek neki. Amennyiben a nyári szünetben a szlovák diák magyar környezetbe látogatása is megvalósul, nyári programok szervezésére is rávehetők a gyerekek, készíthetnek falujukról, helyi nevezetteségekről vagy érdekes hobbijaikról szlovák ismertetőt. 


A vendéglátó szlovák iskolák diákjai külön előkészítésben vesznek részt, hogyan viselkedjenek az idegen diákkal, aki nem tud hibátlanul vagy elég gyorsan felelni a feltett kérdésekre. A magyar diák megfigyelői szerepe a szlovák iskolában teljesen elfogadott lesz, ha nem akar, nem kell aktívan bekapcsolódnia az órába. Ezt az információt továbbadva kérjük az Önök segítségét a gyermekek és szüleik félelmeinek csitításában.