pravidla3.jpg

Indul a Cseregyerek 3.0

Vagy olyan okos, mint egy delfin? Akkor szeretettel várunk az idei cseregyerek programba!

 

5. évadához érkezett a Cseregyerek program, s ahogy már előre jeleztük, meglépünk egy újabb szintet. A 2021/22-es évadban elindul a Cseregyerek 3.0!

Jelentkezzetek bátran, hiszen gamifikáljuk, vagyis játékosítjuk a programot! A célunk az, hogy mindenki a saját igényei szerint alakíthassa, fejleszthesse kétnvelvűségét. Minden résztvevő gyerek szabadon dönthet arról, hogy milyen konkrét online vagy offline aktivitással szeretné fejleszteni a nyelvtudását, illetve bővíteni ismereteit testvérpárja kultúrájáról.

Hogyan működik?

Továbbra is a szlovák-magyar párok együttműködésére, a személyes találkozásra és a kommunikációra helyezzük a legnagyobb hangsúlyt. Ugyanakkor minél nagyobb teret szeretnénk kínálni arra, hogy mindenki jelleme, érdeklődése szerint választhasson az aktivitások közül. Az egyes aktivitásokkal pontokat lehet majd gyűjteni, s a megszerzett pontok alapján különböző szinteket elérni.

Mivel lehet pontot szerezni?

Mind az online forma, mind a személyes találkozás része marad a programnak, így ősszel az online kihívássorozatot hirdetjük meg, tavasszal és nyáron pedig – a járványhelyzet elmúltával – megvalósulhat a klasszikus gyerekcsere, illetve látogatás a szlovák és magyar családok között. Ezekért az online, illetve offline aktivitásokaért lehet a legtöbb pontot szerezni. Emellett további pontokat lehet gyűjteni filmnézéssel, színházlátogatással, olvasással, videóbeszélgetéssel, prezentációkészítéssel és sok más egyébbel, akár újabb cseregyerekek bevonásával a programba.

 

Kik kaphatnak pontokat?

A pontgyűjtés individuális. Az aktivitások között vannak olyanok, melyek a szlovák gyerekeknek, mások a magyar gyerekeknek szólnak, s olyanok is, melyekkel a szlovák-magyar páros mindkét tagja szerezhet pontot. Az aktivitásokért akkor jár pont, ha a megvalósulást szöveges vagy fotódokumentáció igazolja, melyet a gyerekek egy linkre tölthetnek fel.

 

Mennyi ideig lehet gyűjtögetni a pontokat?

A pontgyűjtés az egész tanév folyamán zajlik, s az évad végén kerül összesítésre és kiértékelésre. Az aktivitások megvalósulátás igazoló dokumentáció folyamatosan feltölthető a tanév folyamán a Cseregyerek 3.0 adott évadának lezárásáig, azaz december 1. és június 30. között. Ezután történik a pontok összesítése és a kiértékelés. Pontokat az ezt követő időszakban, azaz július 1. és november 30. között is lehet gyűjteni – ezeket a következő évad pontszámaihoz adjuk.

 

Díjazás

A pontokat azért is érdemes gyűjteni, mert a megfelelő pontszámmal bronz, ezüst vagy arany szint érhető el. Az elismerések mellé nyeremények is járnak.

A legmagasabb elérhető elismerés a Delfin rang, melyhez több éves részvétel szükséges. Aki idáig eljut, az egyben „cseregyerek-nagykövetté“ válik.

S hogy hogyan kapcsolódik a delfin a cseregyerek programhoz, azt megtudhatjátok a következő rövid leírásból: 

Nem mi vagyunk az egyetlen faj, amely idegen nyelvet tanul. Két különböző delfinfaj – a palackorrú delfin és a kis kardszárnyú delfin – évente találkozik, de a két raj tagjai képesek olyannyira elsajátítani egymás hangjeleit, hogy felnőttkorban együtt vadásznak. A delfinek az idegen nyelvet még borjúkorukban tanulják el a másik faj kicsinyeitől. Egy életre szóló barátságot kötnek, és az éves találkozáskor felismerik egymást.

slide_web2_edited.jpg
slide_web2_edited.jpg
slide_web2_edited.jpg
slide_web2_edited.jpg