2. évad, 2018/2019

A második évben megcélzott korkategóriánkat a 10-15 évesekre kibővítve 9 szlovákiai magyar felső tagozatos diáknak sikerült segítőkész szlovák iskolák és kedves vendéglátó családok segítségével két hétre szlovák környezetben biztosítanunk az élő nyelvtanulást. Résztvevőink a Dunaszerdahelyi, Révkomáromi, Mihályfai és Tőketerebesi járások városaiból és falvaiból kerültek ki. Többen közülük a nyár folyamán több ízben találkoztak "cseretestvérükkel" és kellemes, de mindenekelőtt hasznos nyelvtanulási és kulturális tapasztalattal gyarapodva vágnak neki a következő tanévnek. Sokan velünk tartanak a következő évben is. Ez alapján kimondhatjuk, hogy a program sikeres, és a nyelvtanuláson túlmutatva bizonyítja, hogy a tolerancia tanulását, tanítását legjobb gyerekkorban kezdeni.

 

A folytatás

A projekt a 2019/2020-as tanévben is folytatódik. Várjuk a jelentkezőket, fő célcsoportunk az 5-9. évfolyamok tanulói, akik bátrak, ügyesek, beszédesek, és szeretnék aktívvá tenni és gyarapítani passzív szlovák szókincsüket, valamint új barátokra tenni szert Szlovákia különböző városaiból. A tavalyi év tapasztalata alapján bevált az időpont: május második fele. Ilyenkor már kevés a verseny, viszont még nem kezdődtek meg az évvégi felmérők.  A résztvevők élménybeszámolóit és az idei tanév tervezett projektjéről a www.cseregyerek.sk weboldalon találnak részletes információkat.

 

Azok számára, akiknek a teljes program túl nehéz lenne, a jövőben készülünk egy cseregyerek light formátum bevezetésével, ami csak családi környezetben eltöltött hétvégéket jelentene. Fontos tudnivaló, hogy a program alatt az iskolában nincs erőltetve az aktív részvétel az órákon, tehát teljesen elfogadható a megfigyelői szerep. Természetesen ez a gyerek habitusához és szlováktudásához van igazítva. 

 

A következő szezonban is a legnagyobb gondossággal fogjuk kiválasztani a fogadó szlovák iskolákat és a jelentkező családok megbízhatóságáról az iskolán keresztül bizonyosodunk meg. Szervezőként nagyon odafigyelünk, hogy a résztvevő magyar gyerek szlováktudásának megfelelő környezetet biztosítsunk, akár kevert nyelvterületen, mint ahogy a magyarbéli példa is mutatta. 

 

 Várjuk az érdeklődők kérdéseit és jelentkezését (2019 november 30.-ig)

az info@cseregyerek.sk email-címen. 

 

​Kapcsolat:  

Občianske združenie S(z)lomarát

Biskupická 11 

821 06 Bratislava

Email: 

info@cseregyerek.sk

info@rozumieme.si

Cseregyerek - rozumieme.si

Köszönjük az online évad díjainak szponzori támogatását:

A program védnöke: